Teluri, intentii sau dorinte?

De cateva zile am inceput Inner Engineering, programul on-line al lui Sadhguru. Asa ca, dupa dusul de dimineata, ma pun frumos la calculator si ascult tematica zilei respective. Incepe cu o prelegere si se termina cu o meditatie ghidata. Apoi, continui cu cateva posturi de yoga, prezentate tot in program, si sunt gata sa imi incep ziua.

In fiecare zi imi ramane cate ceva in minte, ceva la care reflectez. E reflectia dupa acel “aha”, asemanator cu momentul in care citesti o fraza buna dintr-o carte si o inchizi pentru a da timp informatiei sa se aseze.

Unul dintre subiectele atinse in program este despre dorinte. Ce sunt dorintele?

“Dorintele sunt sursa vietii”, spune Sadhguru. Ca sa ajungi din punctul A in punctul B iti trebuie dorinta de a o face. Asa ca, nu ai cum sa nu ai dorinte. Problema cu dorintele intervine atunci cand ele nu sunt constiente, ci sunt mai degraba impulsive.

M-am trezit de multe ori cumparand ceva ce vedeam la alte persoane, dandu-mi seama ulterior ca nu aveam nevoie de lucrul respectiv. Dorintele sunt influentate de mediul in care traim. Daca scopul tau este sa duci o viata simpla, si sa locuiesti intr-o pestera, nu o sa-ti doresti mare lucru.

Si ajungem la scopuri. Cum sunt ele diferite de dorinte?

Scopurile sau telurile sunt acele tinte catre care tindem. Acele puncte finale. Urmand exemplul de mai sus, daca imi trebuie o dorinta sa ma duc din punctul A in punctul B, scopul este sa ajung la punctul B.

“Scopurile sunt unelte pentru a ne concentra atentia intr-o directie pozitiva si ne ajuta sa definim rezultatul pe care vrem sa il obtinem in viitor.” (Rhonda Jansz in A world Book of Values).

Deci, scopurile se refera la ce anume vrem sa facem; unde vrem sa ajungem.

Intre scopuri si intentii, sta un “de ce?” sau mai multe.

Intentiile sunt despre cine vrem sa fim. Sunt acel far a carui lumina ne ghideaza in ceea ce facem.

Daca scopul meu este sa locuiesc intr-o pestera, intentia poate sa fie pentru a atinge iluminarea sau a duce o viata constienta. Intentiile sunt cele care ne influenteaza si interactiunile pe care le avem cu oamenii din jurul nostru. Daca intentia mea este sa devin mai constienta, raspund intr-o maniera diferita la ce se intampla in jurul meu.

“Intentiile creeaza realitatea pe care o experimentezi….Asa ca, fi atent la ce proiectezi……Ce intentionezi este ce devii…”; “O intentie este calitatea constiintei pe care o aduci intr-o actiune”– Gary Zukav, The Seat of the Soul.

Ca sa ajungem la intentii, avem nevoie sa exploram in interiorul nostru, cu sinceritate si compasiune. Tu cine vrei sa fii?

Recomandari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.