fbpx

Ce este Safe and Sound Protocol?

Safe and Sound Protocol (SSP) este o intervenţie auditivă de 5 zile, concepută pentru a reduce stresul şi senzitivitatea auditivă. Poate fi folosită atât de copii cât şi de adulţi. Bazată pe teoria polivagală a lui Dr. Stephen Porges, SSP contribuie la îmbunătăţirea comunicării prin calmarea stării fiziologice şi emoţionale.

SSP aduce rezultate semnificative în doar 5 zile, în cazul:

 • Dificultăţilor sociale şi emoţionale;
 • Senzitivităţii auditive;
 • Provocărilor legate de anxietate şi traumă;
 • Deficitului de atenţie;
 • Factorilor de stres care influenţează starea de angajament social.

În ce constă?

Timp de 5 zile, asculţi, câte o oră pe zi, melodii prelucrate astfel încât să recalibreze sistemul nervos. Este ca un exerciţiu pentru creier. Le vei asculta prin intermediul unei aplicaţii telefonice (compatibilă cu Android şi IOS).

Nu e doar în mintea ta

Înţelegerea modului în care ne dezvoltăm, precum şi conexiunea dintre minte şi corp, ne oferă o nouă perspectivă asupra experienţelor noastre.

Stresul nu este doar în mintea ta.

Numeroase studii arată cum stresul are efecte negative asupra stării generale de sănătate, neregăsindu-se doar în gânduri care nu te lasă să dormi, ci şi în senzaţiile pe care le simţi în corpul tău.

În căutarea echilibrului

Pentru o parte dintre noi, stresul este un factor care ne afectează somnul, munca şi relaţiile.

Persoanele care au provocări legate de dezvoltare şi de sănătatea mentală observă cum progresul este dependent de starea emoţională.

Dacă suntem îngrijoraţi şi avem bariere de protecţie ridicate, orice activitate în care ne implicăm devine ineficientă.

A găsi un echilibru emoţional înseamnă a dezvolta un sistem nervos care poate răspunde adecvat situaţiei în care ne aflăm.

Conectarea cu nervul vag

Sistemul nervos autonom stă la baza procesului nostru de auto-reglare, influenţând sisteme importante din corpul nostru, inclusiv inima, respiraţia şi digestia. Acesta transmite constant semnale corpului nostru, pregătindu-ne să reacţionăm la diverse situaţii tot timpul.

Sistemul nervos autonom este guvernat de un nerv care este deosebit de important pentru starea noastră generală de sănătate: nervul vag.

Nervul vag este cel mai lung nerv cranian: se întinde de la trunchiul cerebral până în jos, la stomac.

Portal către creier

Similar unui masaj care acţionează asupra muşchilor din corp, vibraţiile sunetului activează reţeaua neuronală auditivă, inclusiv o ramură a nervului vag.

Pe măsură ce nervul vag este stimulat, sistemul nervos primeşte semnale să se relaxeze şi să dea drumul la tensiune. Odată cu relaxarea, toate funcţiile creierului şi ale corpului ar trebui să se îmbunătăţească.

Aplică pentru folosirea SSP

Odată ce faci plata pentru a primi acces la SSP, vom stabili împreună data unei discuţii preliminare şi îţi voi da mai multe detalii cu privire la modul de desfăşurare al programului.

Dacă nu şti dacă SSP este potrivit pentru tine sau nu, programează o discuţie introductivă, gratuit, la adresa de e-mail cristina@cristinabara.ro.

Întrebări frecvente

Cum se desfăşoară SSP?

Completezi un set de chestionare pentru testarea nivelului de anxietate şi a comportamentelor legate de procesarea senzorială.

Primeşti un e-mail pentru setarea unui cont şi apoi descarci aplicaţia Unyte-iLs pe telefonul mobil (aplicaţie compatibilă cu Android şi IOS).

Ne conectăm on-line pentru stabilirea detaliilor şi prima sesiune de ascultare.

Măsuri anti-Covid 19

Intervenţia se poate desfăşura integral la distanţă, evitând astfel contactul, respectiv riscul infectării. Ne întâlnim on-line pentru o discuţie preliminară, precum şi pentru prima parte a procesului de ascultare.

Care sunt contraindicaţiile?

Persoanele care au suferit un atac cerebral sau au crize epileptice este necesar să se consulte cu neurologul lor înainte de utilizare.

De asemenea, persoanele care au infecţii la ureche este necesar să aştepte vindecarea infecţiei înainte de utilizare.

Cât costă?

Preţul intervenţiei este de 570 Ron, şi se achită on-line, cu cardul, aici.

Când pot relua procesul?

Este recomandat să treacă o perioadă de cel puţin 6 luni până la următoarea sesiune de SSP.

Ce căşti pot folosi?

Este recomandată folosirea unor căşti care să acopere întreaga ureche. Dacă acestea au funcţie de sound removal, aceasta trebuie oprită, izolarea dată de căşti fiind suficientă.

Ce activităţi pot face în timp ce ascult muzica?

În timpul ascultării concentrează-te doar asupra sunetului. Orice altă activitate (de ex. uitat pe telefon sau la televizor, citit, colorat, jucat jocuri, mâncat, cântat, dansat, etc.) nu este recomandată, pentru că atenţia va fi direcţionată către acele activităţi în loc de ascultat.

Dacă simţi nevoia de a face ceva cu mâinile, poţi folosi plastilină sau o minge moale pe care să o strângi/modelezi.

Trebuie să ascult în fiecare zi la aceeaşi oră?

Nu. Este în regulă dacă asculţi la ore diferite. Important este să asculţi fiecare sesiune în ordine şi nu mai mult de o oră pe zi.

Alege un moment din zi în care eşti mai activ/energic.

Pot sări peste o zi dacă sunt obosit?

Este recomandat să urmezi procesul 5 zile consecutiv. Dacă însă se întâmplă să fii foarte obosit într-o zi sau să nu te simţi bine, este în regulă să sari peste acea zi şi ziua următoare să continui de unde ai rămas. Dacă în schimb ai făcut o pauză de două zile sau mai mult, va trebuie să reiei procesul de la capăt.

De asemenea, dacă o oră este prea mult pentru tine, poţi asculta doar 30 de minute în fiecare zi, timp de 10 zile. Vom stabili împreună cea mai potrivită variantă pentru tine.

Ce rol au chestionarele?

Este important să măsurăm progresul. Pentru că SSP produce efecte atât din timpul primelor sesiuni cât şi după ce intervenţia s-a încheiat, în termen de o lună sau două vei fi invitat să reiei chestionarele pentru a observa impactul.

Pot lua o pauză în timpul ascultării?

Este recomandat ca pauzele să se ia după primele 30 de minute. În cazul în care oboseşti sau îţi este greu să rămâi pe loc, poţi lua o pauză scurtă şi după primele 10-15 minute.

Ce fel de muzică este?

Pentru adulţi, melodiile sunt de genul Gloria Gaynor, Musgraves, Faith Hill, Janis Joplin, Etta James, etc. , iar pentru copii sunt din desenele animate Disney.

Care sunt rezultatele obţinute până acum?

În prima lună de utilizare a SSP, persoane cu vârste cuprinse între 13 şi 74 ani au înregistrat încă din primele zile rezultate semnificative cu privire la:

 • capacitatea de reglare emoţională, în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de anxietate;
 • atenuarea semnificativă a reactivităţii faţă de sunete înalte şi lumini puternice;
 • somn neîntrerupt şi mai profund;
 • îmbunătăţirea capacităţii auditive;
 • creşterea semnificativă a capacităţii de concentrare;
 • atenuarea anumitor tensiuni corporale datorate anxietăţii;
 • o stare generală de calm.

Abonează-te

Dacă ţi-a plăcut conţinutul acestui site, abonează-te pentru a păstra legătura. Te voi ţine la curent cu proiectele la care lucrez şi cu conţinutul nou de pe site. 

Vei putea să te dezabonezi oricând doreşti. 

You have Successfully Subscribed!