Ce este Safe and Sound Protocol?

Safe and Sound Protocol (SSP) este o intervenţie auditivă, non-invazivă, concepută pentru a reduce stresul şi senzitivitatea auditivă. Poate fi folosită atât de copii cât şi de adulţi. Bazată pe teoria polivagală a lui Dr. Stephen Porges, SSP contribuie la îmbunătăţirea comunicării prin calmarea stării fiziologice şi emoţionale.

SSP aduce rezultate semnificative în cazul:

 • Dificultăţilor sociale şi emoţionale;
 • Senzitivităţii auditive;
 • Provocărilor legate de anxietate şi traumă;
 • Deficitului de atenţie;
 • Factorilor de stres care influenţează starea de angajament social.

Un program complet, trei căi: Connect, Core, Balance

Programul complet SSP conţine 3 module principale. Fiecare dintre cele 3 module sunt compuse din câte 5 ore de muzică filtrată, nefiltrată şi calmantă, atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

Modulele SSP sunt concepute să ajute sistemul nervos să primească, proceseze şi să răspundă mai bine la semnalele din mediul înconjurător. Acest lucru ne ajută să învăţăm cum să ne simţim mai echilibraţi, mai uşor şi mai consistent, în faţa provocărilor vieţii.

Ascultarea este conectată cu nervul vag, centrul de control intern al corpului pentru procesarea şi răspunsul la semnalele din lumea înconjurătoare. SSP foloseşte muzică filtrată astfel încât să antreneze reţeaua neuronală asociată cu ascultarea să se concentreze mai bine pe frecvenţele vocii umane. Ce auzi şi cum auzi influenţează modul în care răspunde corpul tău.

Nu e ceea ce spui ci este cum o spui. Privim, vorbim şi ascultăm cu acelaşi sistem. Atunci când vocea se schimbă, corpul răspunde. Gândeşte-te la cum răspunde un copil sau un animal la vocea ta. Pe măsură ce învăţăm să ne concentrăm pe frecvenţele de sunet ale discursului uman, prin intermediul SSP, nervul vag este stimulat şi starea de calm şi siguranţă devine mai accesibilă.

Dovada este în muzică. Din programul SSP face parte muzică filtrată special care ajută la a pregăti sistemul nervos prin a-l expune la diverse frecvenţe de sunet. Ascultarea melodiilor prin intermediul unor căşti care acoperă toată urechea ajută sistemul nervos să atingă mai uşor echilibrul sau „homeostazia”.

Simte mai bine

(+) Simte-te mai în siguranţă, mai calm, împământat şi mai rezilient

(-) Simte-te mai puţin iritabil, anxios şi copleşit.

Gândeşte mai bine

(+) Gândeşte mai clar, cu atenţie şi creativ.

(-) Gândeşte mai puţin rigid, dezorganizat şi distractiv.

Conectează-te mai bine

(+) Conectează-te mai deschis, autentic şi în întregime.
(-) Conectează-te mai puţin defensiv, distant şi opoziţional.

SSP Connect

SSP Connect conţine muzică fie complet neprocesată, fie doar uşor procesată.

Dacă este folosită ca o introducere la SSP Core, SSP Connect este o invitaţie sau pregătire pentru SSP, pentru cei care ar beneficia de o introducere mai lentă şi mai blândă. Poate ajuta la familiarizarea cu muzica și procesul de ascultare, oferind astfel un sentiment de confort și siguranță pentru a experimenta muzica și poate crea un sentiment de speranță pentru ceea ce urmează. Această familiaritate ajută la asigurarea „siguranței” (safe) înainte de „sunet” (sound).

Toată muzica din SSP Connect este fie complet neprelucrată, fie doar ușor procesată. În cercetarea inițială privind SSP (numită atunci Protocolul de ascultare), unii participanți au ascultat aceeași muzică nefiltrată la fel ca cea din SSP Connect. Deși hipersenzitivităţile auditive și organizarea comportamentală nu au fost îmbunătățite, acești participanți au arătat în continuare îmbunătățiri semnificative în vorbirea și ascultarea spontană; o constatare în concordanță cu rapoartele frecvente despre efectele reglatoare ale muzicii nefiltrate. Acest lucru este susținut de un număr tot mai mare de cercetări privind efectele pozitive ale muzicii asupra funcției și comportamentului creierului.

SSP Connect poate fi folosită ca:

 • O experienţă calmatoare şi reglatoare pentru cei care experimentează anxietate şi tensiune;
 • Un moment de a avea o perspectivă asupra ritmului/titrării adecvate pentru client;
 • Un program pregătitor înainte de SSP Core sau SSP Balance;
 • Ajutor spontan în caz de stres sau dificultăţi.

SSP CONNECT PLAYLIST: SSP Connect include 3 programe a câte 5 ore de muzică.

SSP Connect Classical

SSP Connect Classical este format din cinci ore de muzică clasică uşor filtrată. Aceast modul este recomandat ca un prim pas pentru clienții care trebuie să se adapteze la experiența de a asculta muzică prin căști, în special muzică vocală. Muzica clasică este calmantă, cu un tempo liniștitor și fără schimbări bruște.

SSP Connect (Adulţi şi Copii)

Ascultarea versiunii nefiltrate a acelorași 5 ore de muzică ca în SSP Core este o modalitate de a crea familiaritate pentru SSP Core. În plus, ajută la adaptarea la experiența de a asculta muzică prin căști care acoperă urechea cu totul.

SSP Core

Acesta este programul SSP original, existent, care a fost utilizat de mii de furnizori și zeci de mii de clienți de la lansarea sa în martie 2017. Este intervenția brevetată a Dr. Porges concepută pentru a reduce stresul și senzitivitatea auditivă, îmbunătățind în același timp angajamentul social și rezilienţa.

SSP este o aplicație non-invazivă a teoriei polivagale, bazată pe decenii de cercetare și dezvoltată de dr. Stephen Porges, consilier științific șef al Unyte.

Eficacitatea SSP a fost dovedită într-o gamă largă de studii, mai ales în două studii clinice care au implicat copii cu autism. Participanții la studiu au demonstrat îmbunătățiri semnificative statistic în:

 • Control emoţional;
 • Organizare comportamentală;
 • Senzitivitate auditivă şi ascultare.

Programul SSP, care este facilitat de profesioniști calificați și certificați, folosește o abordare practică de jos în sus pentru a ajuta oamenii să își regleze sistemul nervos, mai consecvent și independent.

SSP Core conține 5 ore de muzică filtrată, care ar trebui ascultată folosind căști care acoperă urechile cu totul.

SSP Balance

SSP Balance poate fi utilizat pentru a menţine și integra rezultatele SSP Core și poate acționa ca un stabilizator de stare. Poate fi folosit și înainte de a începe SSP Core.

SSP Balance a fost dezvoltat ca urmare a SSP Core pentru a oferi o oportunitate de a reveni la muzică ca o experiență calmantă cu un antrenament neuronal mai puțin intens. Muzica din SSP Balance utilizează aceleași melodii ca SSP Core, dar este tratată pentru a reda frecvenţa vocii umane cu o modulație mai îngustă și mai puțin dinamică în jurul acestui interval. Ar trebui să se simtă mai puţin ca un program de exerciții decât SSP Core și mai mult ca o re-experimentare a semnalelor de siguranță.

Nu este nevoie ca melodiile să fie ascultate într-o ordine anume, deoarece nivelul de filtrare este același. Asta înseamnă că poţi asculta acelaşi segment de o oră sau jumătate de oră care ţi-a plăcut cel mai mult, sau poţi reveni la melodiile preferate.

Muzica se poate asculta ambiental, la calculator, boxe sau căşti.

Poţi folosi SSP Balance ca:

 • modalitate de a integra experiența SSP Core;
 • o încălzire înainte de SSP Core;
 • o modalitate de a schimba starea, conform recomandărilor furnizorului;
 • o susținere zilnică continuă a sistemului nervos atât pentru copii, cât și pentru adulți, mai ales dacă există tendința de excitare simpatică*.

* Notă: feedback-ul inițial sugerează că pot exista mai multe beneficii potențiale în cazul în care individul se confruntă sau are tendința către excitare simpatică. Poate exista un risc ușor mai mare de efecte secundare ușoare dacă se confruntă sau au tendința către o stare vagală dorsală.

Descriere SSP Balance

SSP Balance conţine aceleaşi melodii ca SSP Core Adulţi şi Copii dar cu un nivel mai redus de filtrare. Deşi nu are acelaşi potenţial ca SSP Core, SSP Balance va continua să susţină antrenarea reţelelor neuronale responsabile cu ascultarea. Mulţi consideră că este calmant şi folosesc SSP Balance ca un schimbător de stare, zilnic. Pot fi folosite boxe sau căşti de orice fel.

Cum decurge procesul

Fiecare călătorie este diferită. După prima consultaţie, vom explora calea cea mai potrivită. Deşi toate cele 3 module pot fi parcurse în ordine (SSP Connect – SSP Core – SSP Balance), o combinaţie dintre cele trei este posibilă, în funcţie de nevoile şi provocările individuale.

În urma achiziţionării pachetului complet SSP, vei primi:

 • acces la cele 3 module care conţin muzica nefiltrată, calmantă şi filtrată (SSP Connect, SSP Core, SSP Balance), în total 15 ore de muzică, prin intermediul unei aplicaţii telefonice (compatibilă cu IOS şi Android);
 • întâlnire iniţială de o oră, pe care o poţi programa în calendar ulterior efectuării plăţii. În cadrul sesiunii vei primi 2 chestionare menite a testa nivelul de anxietate, precum şi provocările legate de procesarea senzorială. Tot atunci te voi asista în instalarea aplicaţiei pe telefon şi vom stabili împreună planul de intervenţie;
 • Întâlniri regulate de feedback, de câte 15 minute, pe toată perioada intervenţiei, respectiv pe parcursul a 30-45 zile, în vederea ajustării frecvenţei de ascultare sau a timpului, după caz.

Întrebări frecvente

Cât timp durează intervenţia?

Fiecare din cele trei module conţine 5 ore de muzică, care pot fi ascultate în bucăţi de câte 15 min – 60 min zilnic. Timpul de ascultare va fi stabilit în funcţie de provocările cu care te confrunţi, de nevoile tale şi va fi ajustat pe parcurs. Astfel că, în medie, intervenţia poate dura între 30 – 45 zile, timp în care vei avea acces la aplicaţia telefonică.

Ce fel de muzică voi asculta?

Programul pentru copii include cântece din mai multe filme Disney cum ar fi Frozen, Madagascar şi Despicable Me, precum şi de la artişti populari ca Taylor Swift şi Katy Perry. 

Programul pentru adulţi conţine muzică liniştitoare de la artişti ca Norah Jones, Sarah McLachlan şi Simon & Garfunkel.

Când pot relua intervenţia?

Dacă doreşti reluarea întregului proces, o poţi face după o perioadă de cel puţin trei luni de la finalizare. Se recomandă reluarea procesului dacă după finalizarea SSP au apărut situaţii dificile în viaţa ta (e.g. schimbări radicale cu impact emoţional, deces în familie, boală, etc.), precum şi dacă te-ai bucurat de rezultatele obţinute şi ai vrea să explorezi beneficiile în continuare.

Am finalizat în trecut SSP Core. Ce pot face în continuare?

Chiar dacă ai completat deja SSP Core cu mai puţin de trei luni în urmă, poţi folosi SSP Balance pentru a integra rezultatele SSP Core, precum şi zilnic, pentru schimbarea stării. Poţi achiziţiona doar SSP Balance pentru a avea acces la muzică timp de o lună, de aici.

Pot efectua plăţi parţiale?

Da, putem agrea un plan de plată în situaţia în care plata integrală nu este posibilă.

Pot folosi SSP pentru copilul meu?

Orice persoana cu vârsta de la 18 luni în sus poate folosi SSP.

Sunt contraindicaţii?

Persoanele care au avut crize epileptice sau atacuri cerebrale trebuie să consulte doctorul neurolog înainte de a utiliza SSP pentru a verifica dacă sunt restricţii în utilizarea căştilor.

Trebuie să ascult muzică la aceeaşi oră în fiecare zi?

Nu, poţi asculta la ore diferite. Este recomandat totuşi să alegi o perioadă din zi în care eşti mai activ.

Pot folosi SSP în caz de tinnitus?

În funcţie de cauza tinnitus-ului, este posibil ca SSP să amelioreze simptomele. Şi chiar dacă tinnitus-ul nu este diminuat, este posibil să crească rezilienţa şi să se reducă sensibilitatea la sunet.

Dacă tinnitus-ul este cauzat de un neurom acustic (o tumoare benignă pe nervul cranian 8), cel mai bine este să nu utilizați SSP.

Pot folosi SSP pentru a-mi îmbunătăţi performanţa sportivă?

Atleţi de performanţă au raportat o creştere a performanţei datorată unei mai bune reglări emoţionale şi o promovare a unei stări de calm de către SSP.