“De ce ridici tonul la mine?” – ma intreaba el in timp ce purtam o discutie. Eu ma uit nedumerita si nu inteleg de unde vine aceasta intrebare. Chiar cred ca tonul meu nu s-a schimbat si ba din contra, vorbesc foarte calm. Asta cred….
De multe ori l-am intrebat daca are ADHD, amuzandu-ma cand mintea lui era in alta parte sau enervandu-ma ca ii pierdeam atentia. Cateodata o puneam pe seama nepasarii, a neatentiei sau a oboselii. Cum nu se poate mai gresit.
“Daca ar fi fost masurat numarul de decibeli din bucatarie atunci cand tatal i-a spus fiicei sale prima data sa se grabeasca, nu s-ar fi inregistrat niveluri pe care majoritatea oamenilor le-ar defini ca tipat. Reactia fetei insa, este autentica. Ea prinde, simte, experimenteaza tensiunea din vocea tatalui, la marginea controlului nerabdarii si a frustrarii. Asta se traduce in creierul ei ca “tipat”. Simte exact aceeasi frica si soc pe care le-ar simti un alt copil daca s-ar tipa la el intr-un mod agresiv. Este o problema de sensibilitate, de gradul de reactivitate la mediu. Acest copil este hipersensibil emotional.”*
Acesta este doar unul din pasajele cartii scrise de Gabor Mate care mi-au atras atentia. M-am regasit de multe ori in situatia de a citi un fragment si de a inchide cartea pentru a-mi lua timp sa las informatia primita sa se aseze, sa se integreze.
Din ianuarie 2019 ma pregatesc in abordarea psihoterapeutica dezvoltata de Gabor Mate – Compassionate Inquiry, asa ca nu e o surpriza pentru cei care ma stiu ca recomand cartile scrise de el. Atunci cand ma ruga cineva sa-I recomand o carte, clar mentionam Scattered Minds (pe vremea cand am citit-o nu aparuse inca varianta tradusa in limba romana). De ce? Pentru ca este mult mai mult decat despre ADHD. Este despre tine, parinte, copil, adult. Si despre mine.
Privind inapoi la episodul descris la inceputul articolului, imi dau seama ca desi eu percepeam tonul meu ca fiind calm, era o tensiune care crestea in minte in acel moment….tensiune pe care el a perceput-o si eu nu am vrut sa o recunosc.
Sensibilitatea este una dintre caracteristicile celor diagnosticati cu ADHD.
Pentru mine, o persoana cu ADHD insemna o persoana foarte agitata, care nu poate sta locului, si careia mintea ii fuge in o mie de locuri in acelasi timp. Eram pe aproape, dar asta nu e tot.
“Deficitul de atentie este explicat, de obicei, de catre cei care “cred” in el, ca un rezultat al unor gene proaste si de catre cei care nu cred in el, ca un produs al parentingului prost.” Din perspectiva lui Gabor Mate, ilustrata in carte, ADHD este un produs atat al genelor cat si al parentingului.
ADHD este definit de trei caracteristici principale: abilitati slabe de atentie, deficit al controlului impulsurilor si hiperactivitate (oricare doua fiind suficiente pentru un diagnostic).
“Mediul inconjurator nu cauzeaza ADHD mai mult decat o fac genele. Ce se intampla este ca daca un anumit material genetic intalneste un anumit mediu, poate rezulta ADHD. Fara acel material genetic, nu exista ADHD. Fara acel mediu, nu exista ADHD. Mediul de formare este familia de origine.”
Gabor scrie atat din perspectiva unei persoane diagnosticate cu ADHD in a doua jumatate a vietii cat si din perspectiva unui tata de copii diagnosticati cu ADHD. Si scrie tare bine!
Ce impact au avut experientele din copilarie, ce putem face acum in calitate de persoane diagnosticate cu ADHD, persoane care traiesc sau care lucreaza cu persoane cu ADHD, mituri si informatii revelatoare – le gasiti pe toate in cartea recent aparuta in limba romana la editura Herald.
Si daca vreti sa aflati si mai mult, Editura Herald si Libraria Luceafarul CLB din Bucuresti (Bulevardul Unirii, nr. 10, bloc 7B, Bucuresti) va invita marti, 15 octombrie 2019, ora 18.30, la evenimentul „Ințelegerea ADHD si primii pasi in lupta cu dependentele” desfasurat in cadrul campaniei nationale „Te asteptam in librarie!”. Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/1182612151938696/
Puteti comanda on-line cartea Minti imprastiate pe pagina editurii Herald aici.
*fragmentele citate din carte sunt traducerea proprie in limba romana
Citeste in continuare: https://cristinabara.ro/in-romana/