Încep de luni

Dacă mă uit în urmă, îmi dau seama că luni a fost ziua cu cele mai multe începuturi. „Încep de luni să ţin dietă, să mă organizez, să citesc, să parcurg un curs nou, etc.”

Multe am început, puţine am dus la bun sfârşit…

Aveam motivaţie cât să mă ţină câteva zile şi apoi reveneam la vechile obiceiuri. Nu am realizat însă că luni a fost şi ziua sfârşiturilor.

Fiecare dietă însemna renunţarea la ce îmi aducea confort şi îmi acoperea golul pe care îl simţeam de multe ori. Cu fiecare organizare, se aduna presiune în plus faţă de lucrurile pe care le aveam de făcut în timpul zilei şi care de multe ori nu îmi făceau plăcere, ba din contră, îmi luau din energie.

Nu realizam însă că lucrurile la care voiam să renunţ erau şi cele care îmi aduceau bucurie, care mă ajutau să trec peste anumite perioade, situaţii, provocări. Şi dacă nu le înlocuiam cu altceva, reveneam tot timpul la ele. Astfel că, atâta timp cât „pierderile” erau mai mari decât „câştigurile” nu avea cum să dureze.

În orice faci, e nevoie să îţi dea şi pe plus. Altfel, motivaţia te ţine doar câteva zile şi iar o iei de la capăt, însă mai dezamăgit(ă) de tine şi cu convingerea că nu poţi duce nimic la bun sfârşit. Dacă e ceva ce aştepţi cu nerăbdare să se întâmple, cu siguranţă nu este nevoie să aştepţi până luni, nu?

Multe din lucrurile pe care le facem au apărut ca nişte mecanisme de adaptare şi deşi nu ne mai servesc acum, ne este greu să renunţăm la ele.

Dacă şi tu încerci să schimbi anumite obiceiuri sau să începi altele noi, te provoc la câteva întrebări:

  1. Ce satisfacţii îţi aduc lucrurile la care vrei să renunţi? (Atâta timp cât revii la ele, e ceva acolo care te face să te întorci, e ceva ce ai nevoie, ce îţi lipseşte; fie că e vorba de eliberare, plăcere temporară, calmare, energie sau orice altceva.)
  2. Îţi poţi lua asta din altă parte?
  3. Cum te simţi atunci când faci lucrul la care vrei să renunţi? (pozitive şi negative)
  4. Te poţi vedea fără comportamentul sau obiceiul respectiv?
  5. Ce e nevoie să se întâmple ca să rămâi motivat(ă)?
  6. Care sunt lucrurile pe care speri să le obţii dacă renunţi la acel obicei sau dacă îţi dezvolţi altul nou?

Desigur că lista poate continua şi poate fi adaptată în funcţie de ce anume vrei să obţii. Însă, primul pas pe care îl poţi face este să te observi şi să devii conştient(ă): „Ce anume mă face să revin la vechile obiceiuri?”, „De ce atunci când încep ceva de luni rar mă ţine până lunea următoare?”

Şi oricât de grea e lupta pe care o dai tu cu tine, nu eşti singur(ă). Sunt aici să te susţin.

Te aştept şi la cursul meu on-line “Deblochează-ţi potenţialul” pentru a-ţi accesa acele resurse interioare de care ai nevoie pentru a-ţi atinge obiectivele şi pentru a afla ce te ţine în loc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.