
Toti ne dorim sa fim sanatosi, sa ne simtim bine in pielea noastra, sa avem energie si vitalitate. Societatea in care traim promoveaza tot felul de diete, pastile minune de slabit, suplimente si multe altele. Desi unele pot sa functioneze pentru anumite persoane, rezultatele sunt pe termen scurt daca nu are loc si o constientizare a cauzei mancatului in exces. Si in loc sa ne faca sa ne simtim mai bine cu noi insine, simtim mai multa frustrare, rusine si tristete decat inainte sa incepem dieta.
In loc sa dam vina pe o anumita dieta pentru ca nu a avut rezultate peste noapte, ar trebui sa sa ne aducem atentia in interiorul nostru. Care este cauza mancatului in exces? Ce rol joaca in viata noastra?
Fiecare comportament de dependenta (fie de droguri, alcool sau TV, mancare, atentie, telefon, etc.) are in spate o componenta inconstienta. Si in majoritatea cazurilor este legata de o trauma din copilarie. A tine dieta fara a intelege cauza mancatului in exces va “trata” doar efectul si nu cauza.
Explorarea cauzei mancatului in exces
Urmarind o abordare fizica, calatoria noastra pe drumul slabitului ne poate duce la trecerea la o dieta fara grasimi, si in acelasi timp ingerand diverse formule de topit grasimile din sistemul nostru. Putem chiar incerca sa trecem la masuri fizice extreme cum ar fi capsatul stomacului sau sa ne lipim dintii. Pentru ca astfel de abordari fizice implica tratarea efectului si nu a cauzei greutatii in exces, ele presupun efort. Unele dintre ele implica sange, transpiratie si lacrimi; sa nu mai vorbim de efortul financiar substantial. Chiar daca scapam de greutate, asta nu ne garanteaza efectele pe care le cautam. Pentru o vreme ne putem simti bine in pielea noastra pentru ca aspectul fizic s-a imbunatatit, insa acest efect se duce pentru ca greutatea in exces nu are cauze fizice. Toate dietele dau gres pe termen lung pentru ca nu adreseaza cauza emotionala a greutatii in exces. Capsarea stomacului nu poate sigila discomfortul emotional. Lipirea dintilor nu ne imputerniceste sa ne exprimam autentic si sa adreseze incarcatura emotiilor reprimate. Astfel, chiar daca aceste procese sunt rapide, in functie de cat de drastice sunt, sentimentul de stare de bine obtinut prin ele nu este autentic si prin urmare este temporar. Cand discomfortul interior iese intr-un final la suprafata, poate fi devastator pentru ca poate parea ca nu ai unde sa te duci. (Michael Brown, Procesul prezentei).
Cateva observatii stiintifice
Cele mai importante studii efectuate pentru a vedea cum experientele adverse sau traumele din copilarie afecteaza viata adulta sunt studiile Adverse Childhood Experiences (ACE). Aceste studii au inceput cu Dr. Vincent Felitti, care este medic specialist in San Diego. Acesta lucra la o clinica de obezitate unde a descoperit ca puteau ajuta oamenii sa slabeasca prin control dietetic riguros.
Totusi, nu ii puteau ajuta sa isi mentina greutatea si nu intelegeau de ce. Apoi, Felitti si colegii sai au facut ceva extraordinar pentru doctori, si anume chiar i-au ascultat pe clientii lor. Clientii au spus: „Asculta, chiar nu intelegi? Mancam sa ne alinam suferinta”. Fiecare dintre ei fusese traumatizat in copilarie. (Gabor Mate – Compassionate inquiry online training)
Intoarcerea la experientele din copilarie
Copii se nasc cu un sistem nervos subdezvoltat. Acestia sunt calmati fiind in proximitate cu mama lor in timpul alaptarii. Pe masura ce sistemul nervos al copilului incepe sa se dezvolte, mama calmeaza copilul prin angajament social (zambete, joaca, tonul vocii, expresiile faciale, etc.) Atunci cand parintii materni sunt prea depresivi, distrasi sau traumatizati, copilul incepe sa se autoregleze singur (sa se calmeze prin mancare).
Pentru fiecare experienta adversa din copilarie (ex. Un parinte care moare, neglijare, divort, dependente, boli autoimune, etc) riscul de obezitate, boli mentale, dependente, boli autoimune, etc. creste.
Toate aceste experiente duc la deconectarea de sine, de corp (disociere). Experientele au fost prea dureroase incat disocierea a fost singurul mecanism de protectie.
Desi disocierea ne-a ajutat sa trecem peste experientele traumatice, acum ne impiedica sa observam semnalele pe care ni le transmite corpul nostru.
Constientizarea corpului
Modul in care mananci nu decide numai sanatatea fizica, dar si modul in care gandesti, simti si experimentezi viata.
Spunem despre noi ca suntem cele mai evoluate specii de pe pamant, inca, nu stim ce sa mancam. Orice creatura de pe pamant stie ce sa manance si ce nu. Care este problema oamenilor atunci? Problema este prea multa informatie si prea putina atentie. Suntem coplesiti de informatie si nu stim ce sa alegem.
Sa spunem ca ai cumparat o masina pe benzina dar o alimentezi cu motorina. Poate ca va porni insa nu va functiona la capacitate optima si durata de viata a masinii va fi redusa substantial. Similar, daca nu intelegem pentru ce tip de combustibil este creat corpul, daca doar fortam inauntru orice ne vine pe farfurie, in mod sigur nu va functiona la capacitate optima si longevitatea sa va fi serios compromisa.
Trebuie sa inveti sa iti asculti corpul. Pe masura ce constientizarea corpului evolueaza, vei sti exact ce iti va face un anumit tip de mancare. Nici nu va trebui sa o bagi in gura. Poti sa dezvolti un astfel de nivel ridicat de sensibilitate asa incat doar uitandu-te sau atingand mancarea va fi suficient ca sa iti dai seama de potentialul impact asupra sistemului tau. (Sadhguru, Inner Engineering)
Sumarizand
Cautand o pastila minune nu este numai nerealist, dar nici nu te va face sa te simti mai bine cu tine. Inainte sa astepti rezultate peste noapte, obtine mai multa claritate despre ce sta in spatele mancatului in exces. Apoi, practica tehnici care te vor ajuta sa fii mai constient de corpul tau si sa te reconectezi cu el. Odata ce incepi sa te reconectezi cu corpul tau si sa asculti ce vrea sa manance, rezultatele vor venii fara sa te concentrezi asupra lor. Simplul fapt ca devii mai constient de tine va face o mare diferenta in comportamentul tau alimentar.
Iar daca ai nevoie de ajutor in calatoria ta, m-as bucura sa fac parte din ea.
Bibliografie:
- Dr. Gabor Mate – Compassionate inquiry on-line training;
- Sadhguru – Inner Engineering;
- Michael Brown – The presence process.
Afla scorul tau ACE aici.