Modelul Relațional Neuro-Afectiv (NARM) este un training clinic avansat pentru specialiști în sănătate mentală, care lucrează cu traume complexe.

Această formă de terapie, NARM, este un model revoluționar care adresează trauma relațională, de atașament și de dezvoltare, lucrând cu tipare de atașament care cauzează simptome psiho-biologice și dificultăți interpersonale care durează întreaga viață. Aceste tipare timpurii și inconștiente, de deconectare ne afectează profund identitatea, emoțiile, fiziologia, comportamentul și relațiile. Învățarea unui mod de lucru simultan cu aceste elemente diverse reprezintă o schimbare radicală care are implicații clinice profunde pentru vindecarea traumei complexe.  Astfel, NARM este pe cale să devină o opțiune de tratament neprețuită pentru mișcarea Trauma-Informed Care, pe măsură ce înțelegem tot mai bine natura experiențelor adversive din copilărie. ( ACE Adverse Childhood Experiences).

Acest model orientat pe dezvoltare și cu o baza neuroștiințifică, precum este evidențiat în cartea Dr. Laurence Heller’s Healing Developmental Trauma, a luat naștere din orientări psihoterapeutice mai timpurii, precum psihoterapia psihodinamică, teoria atașamentului, terapie cognitivă, terapie Gestalt și experiențe somatice, și leagă psihoterapia tradițională cu abordări somatice, într-un context de practică relațională. NARM este un tratament clinic bazat pe mindfulness, întrucât metoda sa își are rădăcinile într-o abordare fenomenologică de adresare a identității și a conștiinței de sine – cine suntem cu adevărat în spatele acestor tipare prin care relaționăm cu lumea și cu noi. Văzută astfel, vindecarea traumei complexe este un vehicul pentru transformare la nivel personal și colectiv.

Folosind o conștientizare duală, ancorată în prezent, persoana devine conștientă de tiparele cognitive, emoționale și fiziologice care au început în trecut, dar fără a cădea în capcana de a face trecutul mai important decât prezentul. Lucrând cu abordarea NARM, conexiunea cu sinele în momentul prezent este întărită progresiv. Urmărind procesul de conectare/deconectare, reglare/dereglare în momentul prezent, clientul este ajutat să se conecteze cu simțul de autonomie și să se simtă mai puțin ca fiind o victimă a copilăriei sale.

 

Mișcarea spontană din noi toți este către conexiune și sănătate. Indiferent cât de retrași sau izolați am devenit, sau cât de severă este trauma prin care am trecut, la cel mai profund nivel, așa cum o plantă se mișcă spontan către soare, în noi, ca oameni, există o mișcare spontană către conexiune.